woensdag, september 05, 2018


Beste lezers/volgers/vrienden,

Sinds afgelopen zaterdag 1 september ben ik vrij man. Ik heb mijn baan bij de Radboud Universiteit opgezegd en ga mij bezighouden met dingen die ik leuk vind. Daaruit kun je dus opmaken dat ik het op de universiteit niet meer leuk vond.
Toen ik er in 2015 terugkwam, na ruim 6 jaar in Rabat op het NIMAR te hebben gewerkt, kwam ik in een totaal veranderde situatie terecht. Ik kon mijn specialismen niet meer kwijt in Nijmegen (Marokkaans Arabisch dialect onderwijzen, Modern Standaard Arabisch op hoog niveau onderwijzen).

Dus dan maar de 'vlucht naar voren'.
Ik ga meer reizen de komende tijd, en mij wijden aan mijn hobby’s zoals fotograferen. Zie mijn Marokko-albums (en andere landen) op Flickr. 



Het is ook mijn plan om met Arabisch en Marokko bezig te blijven.
Ik heb plannen voor een paar 'projecten', en daar zal ik zeker mee doorgaan. Je kunt niet ruim 40 jaar dag in dag uit met Arabisch bezig zijn en er dan ineens mee stoppen. Ik niet in elk geval.

Ik blijf de situatie in Marokko volgen en daarover twitteren, maar de intensiteit en frequentie zullen minder worden. (@janchoogland).

De projecten die ik nog voor mij zie:
  • Woordenboek Marokkaans Arabisch (Darizja). Ik werk er al jaren aan, samen met mijn collega (en oud‑docent) Roel Otten. We maken een nieuw woordenboek ter vervanging van het Basiswoordenboek Marokkaans Arabisch dat Roel (met mijn assistentie) in 1983 uitbracht.
  • Verder werk ik aan een plan om studenten te helpen bij de stap naar het lezen van authentieke (echte) Arabische teksten. Ik wil daarvoor die teksten van codes te voorzien om de zinstructuur beter inzichtelijk te maken.
  • Een ander project met MSA behelst het maken van een leerwoordenboek met daarin het basisvocabulaire van het MSA, gericht op mediataal (nieuws over politiek, oorlog en strijd, economie etc.). Het is mogelijk met een relatief beperkte woordenschat van ongeveer 2500 woorden heel veel berichten over dit soort onderwerpen goed te begrijpen.
  • En ooit zal er eens een update moeten komen van het grote MSA‑woordenboek. Daar zal ik ongetwijfeld ook een rol in hebben, hoewel ik zo’n update niet helemaal alleen wil doen, zoals bij de 2e druk in 2009.



Verder ga ik misschien ook weer eens reizen naar Marokko begeleiden. Ik praat hierover met verschillende 'partijen'. Ik heb dat ook in 1981 en 1982 gedaan voor het (niet meer bestaande) Cross Country Travels. Later ben ik met groepen studenten naar Marokko gegaan en in de jaren dat ik in Rabat woonde heb ik talloze mensen rondgeleid in Marokko, waaronder een minister, kamerleden, ambassadeurs etc.
Dus wil je met mij naar Marokko (veel vrienden hebben dat wel eens aangegeven), volg dan mijn website of FB, dan blijf je op de hoogte.


Kortom, ik ga mij geen seconde vervelen.

Voor alle projecten geldt: volg mijn site (janhoogland.com) om op de hoogte te blijven.


Geen opmerkingen: