maandag, maart 10, 2014

Stamppot in Rabat


Teken de petitie: het NIMAR moet blijven!

Nederlandse studenten in Marokko verspreiden de Nederlandse cultuur, waaronder de Nederlandse keuken. Als zij op het NIMAR in Rabat studeren, komen ze in contact met Marokkaanse leeftijdgenoten en doen ze van alles samen, bijvoorbeeld voor elkaar koken en recepten uitwisselen.

Het NIMAR ontvangt jaarlijks honderden Nederlandse studenten, o.a. voor het volgen van een van de twee grote onderwijsprogramma's voor Nederlandse studenten: een minor voor studenten Arabisch, en een minor sociale wetenschappen. Beide minoren duren een half studiejaar.

Het NIMAR heeft de opdracht hiertoe gekregen van het Nederlandse ministerie van OCW. De bewindspersoon die die opdracht gaf was de huidige premier van Nederland, en toen staatssecretaris van onderwijs Mark Rutte. Hij schreef dat er een NIMAR moest komen vanwege het grote aantal Marokkaanse Nederlanders, hun wensen en omdat het in zijn beleid paste.

Met dat beleid van Mark Rutte is het NIMAR voortvarend aan de slag gegaan. Er is een permanente stroom op gang gekomen van (vooral) jonge mensen die naar Rabat komen voor studie, onderzoek, stage etc. En die jongeren komen ook in contact met Marokkaanse jongeren. Op die manier maken jonge Marokkanen kennis met Nederland en de Nederlanders. En dat draagt zeker bij aan het beeld dat vele Marokkanen hebben van Nederland.
Er zijn (uiteraard) liefdesrelaties ontstaan, er zijn jonge Marokkanen naar Nederland gereisd (en weer terug!) en er wordt kennis over Nederland verspreid op en via het NIMAR.
Een van die jonge Marokkaanse mensen heeft (in het Engels) een kristalhelder verslag geschreven wat het NIMAR en de contacten bij het NIMAR voor haar en anderen betekenen. Lees hier die brief van Hasnae Fathi.

Wil je Hasnae en de Nederlandse studenten samen bezig zien, kijk dan naar dit filmpje.


Excursion Ouled Merzouk from NIMAR Rabat on Vimeo.
 
Een ander voorbeeld: Een Marokkaanse relatie van het NIMAR schreef op onze website:
Without NIMAR, the Netherlands would be just a country among European countries that we (Moroccans) know about only by the map.

Het NIMAR heeft nauwe banden met de Nederlandse ambassade in Rabat, en dus met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit ministerie doet veel in het buitenland: Economische belangenbehartiging, consulaire bijstand etc. En de ambassades hebben ook een taak in publieksdiplomatie. Dat houdt in dat de diplomaten voortdurend bezig zijn het beeld dat men in het buitenland heeft van Nederland en zijn bevolking te verbeteren.
Marokko is zelfs focusland voor die publieksdiplomatie.

En hier komen we terug bij het NIMAR. De talloze contacten en uitwisselingen tussen de Nederlandse studenten en jonge Marokkanen hebben precies het effect dat het ministerie van Buitenlandse Zaken wil.
Afgelopen woensdag hadden wij een filmavond op het NIMAR. We vertoonden "De Hel van 63" over de Elfstedentocht van 1963. Die filmavonden houden we maandelijks, zodat een breed publiek kan kennismaken met de Nederlandse filmkunst.
Maar het gaat me nu niet om die film, het gaat me om wat één van de bezoekers na afloop vertelde bij het eten van een kom Hollandse erwtensoep die speciaal vanwege de winterse film werd geserveerd.

Deze bezoeker heet Omar en hij is een regelmatige bezoeker van het NIMAR, hij neemt deel aan debatten met Nederlandse studenten en is als 'tolk' mee geweest op de excursie van onze studenten.
Omar vertelde dat hij voor zijn eigen Marokkaanse familie in het Marokkaanse Rabat Hollandse stamppot had gekookt. Ik wist niet wat ik hoorde en vroeg nog een keer: "Wat heb je gekookt Omar?" En Omar zei: "Stamppot". En hij toonde me een foto op zijn telefoon van de stamppot die hij had gemaakt. Het bleek zelfs te gaan om twee verschillende stamppotten, wortelstamp en stamppot met kool, die was bedoeld als boerenkoolstamppot maar hij had groene kool gebruikt want boerenkool vind je niet in Marokko.
Hier de foto van de stamppot van Omar.

Wat is de boodschap van dit alles?
Via het NIMAR in Rabat worden bruggen geslagen tussen Marokko en Nederland, er worden ambassadeurs voor Nederland gevormd. Het beeld van Nederland bij Marokkanen wordt gevormd of bijgesteld. En andersom ook, het beeld dat jonge Nederlanders hebben van Marokko wordt ook bijgesteld.
Combineer dat met het feit dat het NIMAR in Rabat voor Nederlandse studenten op dit moment de enige mogelijkheid is om in een Arabisch land de taal en/of de cultuur te leren kennen, en je weet dat de BV Nederland er heel onverstandig aan doet het NIMAR te sluiten.

Teken de petitie: het NIMAR moet blijven!

 
 

Geen opmerkingen: