zaterdag, september 03, 2011

Marokko, de stand van zaken, deel 2

Het onafhankelijke Marokkaanse weekblad TelQuel publiceerde in de maand augustus een overzicht dat we de stand van zaken van Marokko zouden kunnen noemen. Ik heb voor mezelf elke paragraaf eEven mondeling samengevat op mijn voice recorder. Met de spraakherkenning kan ik die gesproken tekst ook op mijn blog zetten. Excuses voor eventuele kleine herkenningsfouten in de tekst.
Hier deel 2:
Voeding

De Marokkanen eten slecht. Je kunt het menu van de Marokkanen samenvatten in veel brood een beetje vlees. Er worden 1 miljard porties van de smeerkaas La Vache Qui Rit geconsumeerd per jaar. 35 miljard broden worden er geconsumeerd, dat betekent drie broden per persoon per dag. Per persoon gaat er 1,6 kg theebladeren doorheen en 38,7 kg suiker. Er wordt ook aardig wat fastfood gegeten, zes van de 10 Marokkanen zijn bij McDonald's geweest het afgelopen jaar. Zoals gezegd er wordt weinig vlees gegeten, slechts 22 kg per persoon per jaar, maar daar is niet het schaap bij gerekend dat bij het slachtfeest wordt geslacht.

Uitgaven
Elk Marokkaans huishouden besteedt per jaar 58.000 dirham, oftewel ongeveer 5000 dirham per maand. 40% van dit bedrag gaat naar voeding dat komt neer op 13 dirham per persoon per dag. De tweede post qua uitgaven is onderdak hieraan wordt 2300 dirham per persoon per jaar uitgegeven en dat is inclusief water en elektriciteit. Vervolgens geeft men 1300 dirham per jaar uit aan transport en telecommunicatie. Slechts 800 dirham gaat naar persoonlijke verzorging en medische zorg. Tenslotte 500 dirham voor onderwijs, cultuur en vrije tijd.


Transport en mobiliteit
Eén op de 10 Marokkanen bezit een auto. Dat wil zeggen één op de 10 Marokkanen in de leeftijd dat ze kunnen autorijden. Dagelijks komen er 1000 mensen bij met een rijbewijs. In de stad Casablanca verplaatst slechts 14,5% zich met de auto, 54% te voet en 28% met de bus en taxi. Bromfietsen daarvan zijn geen exacte statistieken beschikbaar. De busmaatschappij CTM vervoert per jaar ruim 2 miljoen mensen en de spoorwegen 30 miljoen. Er vinden veel ongelukken plaats, zo’n 180 ongelukken per dag met dagelijks meer dan 10 doden.

Huisvesting
Drie op de vier Marokkanen bezitten een eigen woning. 15% zijn huurders en 10% wonen ergens gratis. Het moderne Marokkaanse huis is het meest gebruikt met 72% van het totaal. 15% zijn appartementen. Villa's zijn slechts 3%. 1,4% van de Marokkanen beschikt over een tweede huis. Huizen en kamers zijn minder dicht bevolkt tegenwoordig leven er 1,5 persoon in een kamer dat was vroeger veel meer. 720.000 woningen zijn in zeer slechte staat en daar zijn 144.000 families echt in gevaar. Bidonvilles, krottenwijken zijn er ook nog altijd want 125.000 families leven daar. Onder hen 75.000 nieuwe bewoners die hun intrek hier hebben genomen nadat oude bewoners konden doorstromen naar echte woningen in het kader van het programma "steden zonder bidonvilles".

Reizen en toerisme
Ongeveer 11 miljoen Marokkanen gaan jaarlijks op stap binnen Marokko. Dat is een derde van de bevolking. Die reizen zijn vaak voor administratieve of familieaangelegenheden of religieuze kwesties. Vier op de 10 Marokkanen nemen regelmatig vakantie. Maar acht op de 10 van deze toeristen vinden onderdak bij familie en vrienden. 1 miljoen Marokkanen nemen een hotel voor een gemiddelde van 2,4 nachten. 600.000 Marokkanen reizen jaarlijks naar het buitenland voor vakantie.


Telecommunicatie
Er zijn 33 miljoen mobiele nummers en dat betekent 105% van de bevolking. Mobiele communicatie is niet goedkoop in Marokko, de tarieven zijn er het hoogst in de Arabische wereld. Er worden 14 miljard sms'jes per jaar verstuurd dat komt neer op 1,2 bericht per inwoner per dag. Vier op de 10 huishoudens hebben ook nog een vaste telefoon, dat zijn 2,2 miljoen abonnees. Een kwart daarvan is een ADSL-abonnement. Één op de drie huishoudens beschikt over een computer maar slechts één op de 12 huishoudens heeft een internetaansluiting.
7 miljoen Marokkanen gebruiken dagelijks internet. Één op de 10 Marokkanen heeft een Facebook profiel.


Media 97% van de Marokkaanse huishoudens heeft televisie en hij staat gemiddeld 8 uur per dag aan. Elke Marokkaan kijkt gemiddeld per dag 3 uur televisie. Één op de twee Marokkanen kijkt op prime time naar de nationale zenders, de rest kijkt naar internationale zenders via satelliet.
FM radio wordt dagelijks beluisterd door 60% van de Marokkanen. Gemiddeld luistert men net iets minder dan 1 uur. Slechts één persoon op 100 leest de pers. Er zijn wel 600 titels om te lezen in de pers.

Gezondheid in Marokko is er een dokter per 1770 inwoners. Er zijn 137 ziekenhuizen met totaal 22.276 bedden.
Slechts één op de drie Marokkanen is aangesloten bij een ziektekostenverzekering. Men gaat gemiddeld minder dan één keer per jaar per inwoner naar de dokter. De gemiddelde Marokkaan geeft wel 420 dirham per jaar uit aan medicijnen.

Cultuur Gemiddeld geeft een Marokkaan een dirham per jaar uit aan het kopen van boeken. 1000 titels per jaar in alle talen. Er zijn steeds minder bioscopen en slechts 2,5 miljoen bioscoop bezoeken per jaar. De gemiddelde prijs van een bioscoopkaartje is 30 dirham, dat is zes keer zoveel als een illegaal gekopieerde DVD. Die worden dan ook op grote schaal verkocht. Culturele festivals en muziekfestivals trekken steeds meer publiek. Meer dan vijfenhalf miljoen Marokkanen, dus één op de zes, bezoeken deze.
Sport
Afgelopen seizoen hebben 460.000 toeschouwers de voetbalwedstrijd bezocht. Eén op de vier sportieve Marokkanen speelt voetbal. Er zijn bijna 57.000 actieve voetballers bij 737 clubs en er zijn totaal 2300 sportfaciliteiten in Morocco. Er zijn 45 sportbonden met 2700 clubs en 220.000 aangesloten leden. Minder dan één op de 100 Marokkanen is dus lid van een sportclub.


Verslaving
Meer dan één op de vijf Marokkanen rookt en in 13% van de gevallen is sprake van echte nicotineverslaving. Marokko heeft 134.000 ha waarop cannabis wordt verbouwd en hier leven zo'n 100.000 families van. Bijna 4% van de Marokkanen gebruiken cannabis, de helft hiervan is ervan afhankelijk.
Alcohol wordt gedronken door een op de 20 Marokkanen en 2,3% is alcoholist. De Marokkaan drinkt gemiddeld 3,6 l alcoholische drank per jaar waarvan 2,4 l bier. Afkickcentra krijgen dagelijks 20 nieuwe patiënten. Daarnaast is er sprake van gokken: gemiddeld geeft elke Marokkaan hieraan 90 dirham per jaar uit.

Politiek 4% van de Marokkanen zijn lid van een politieke partij of een vakbond. Een op de drie Marokkanen in de kiesgerechtigde leeftijd staat niet ingeschreven in het kiezersregister. Minder dan de helft van de ingeschrevenen gaat stemmen. Bij jongeren tussen 18 en 35 jaar is gebleken dat 89% van deze groep niet gelooft in de integriteit van de politici. 7% van de Marokkanen zijn lid van een NGO, een non gouvernementele organisatie. Er zijn er 400.000 van en dat aantal groeit nog steeds in de Marokkaanse civil society.

Platteland versus de stad
er wonen meer mensen in de stad dan op het platteland. 18 miljoen Marokkanen oftewel 55% van de bevolking leeft in de stad. Bewoners van steden hebben een levensverwachting die zes jaar langer is, ongetwijfeld vanwege de betere levensomstandigheden. 7,2% van de bewoners van het platteland leven onder de armoedegrens dat is in de steden slechts 1,3%. Één op de vier plattelandbewoners verkeert in moeilijke omstandigheden en dat is twee keer zoveel als in de steden. De werkloosheid is sterker in de stad dan op het platteland. Maar het gemiddeld inkomen van een plattelandsbewoner is 2900 dirham en van een stadsbewoner 6100 dirham.

Religie
2/3 van de Marokkanen verrichtten regelmatig het gebed en 6% van de Marokkanen komt regelmatig in een van de 400.000 moskeeën. 80% van de Marokkanen keurt het dragen van een hoofddoek goeden zes op de 10 Marokkanen vinden iemand die niet vast in de ramadan geen moslim.
90% van de Marokkanen heeft een exemplaar van de koran in huis. Bijna de helft van de Marokkanen zou een lening met rente van de bank accepteren als men die nodig heeft. 30% van de Marokkanen denken dat religie het politieke leven dient te bepalen.


Justitie
Marokko telt 3322 rechters oftewel ongeveer een rechter per 10.000 inwoners. Zij zijn verdeeld over 87 rechtbanken en wijzen per jaar 4,6 miljoen vonnissen dus meer dan 1000 vonnissen per rechter.
Gevangenissen: zijn sterk overbevolkt, gemiddeld verblijven er 86 gedetineerden in een cel van 48 m² oftewel anderhalve vierkante meter per gedetineerden terwijl internationale normen 5 m² voorschrijven. 65 gevangenissen hebben 40.000 plaatsen maar er zitten 60.000 gedetineerden in. Bijna de helft van hen zit in preventieve hechtenis en meer dan één op de 10 gedetineerden is jonger dan 18 jaar. Er is bijna een agent op de 700 inwoners.

Einde van het artikel.
Binnenkort nog een vertaling van een stukje waarbij dit alles is samengebracht in 'Fatima modaal' die beschrijft hoe haar leven eruit ziet.

donderdag, september 01, 2011

De huidige stand van Marokko, sociaal maatschappelijk

Het onafhankelijke Marokkaanse weekblad TelQuel publiceerde in de maand augustus een overzicht dat we de stand van zaken van Marokko zouden kunnen noemen. Ik trof het aan na mijn vakantie en ben begonnen het artikel te lezen.
Ik heb voor mezelf elke paragraaf even mondeling samengevat op mijn voice recorder. Met de spraakherkenning kan ik die gesproken tekst ook op mijn blog zetten. Excuses voor eventuele kleine herkenningsfouten in de tekst.

Hier de eerste onderwerpen uit het artikel:

Demografie
Marokko heeft 32 miljoen inwoners, de bevolkingsgroei bedraagt 1,1% per jaar. De levensverwachting is gemiddeld 74,8 jaar. 56% van de Marokkanen is jonger dan 30 jaar.


Huwelijk
Marokkaanse mannen trouwen gemiddeld bij een leeftijd van 31,4 jaar, en vrouwen bij een leeftijd van 26,6 jaar. Jaarlijks worden er 300.000 huwelijken gesloten, waarvan 10% minderjarigen. Het aantal echtscheidingen bedraagt 24.000 per jaar, dat is ruimschoots minder dan een aantal jaren geleden. Een echtpaar heeft gemiddeld twee kinderen en dat is flink minder dan een aantal jaren geleden. Dat komt onder andere doordat vrouwen op grote schaal anticonceptie middelen gebruiken. Marokko heeft 27.000 ongehuwde moeders.


Seksualiteit
Volgens enquêtes hebben Marokkanen gemiddeld driemaal per week seksueel contact. Er is een groot probleem met erectiestoornis, 1 miljoen Marokkanen zou hieraan lijden. Drie op de vier Marokkanen vinden een seksuele relatie in het kader van een stabiele relatie belangrijker dan een one night stand.


Onderwijs
Marokko blijft een land van analfabeten: vier op de 10 mensen kunnen niet lezen of schrijven. 90% van de kinderen heeft nu toegang tot het basisonderwijs maar meer dan de helft van hen verlaat de school voordat de middelbare school begint. De gemiddelde onderwijsduur blijft onder de vijf jaar liggen. Twee op de drie Marokkanen gaan ook naar de koran school. Het openbaar onderwijs is gratis, gemiddeld besteden de Marokkanen 1273 dirham per jaar per kind aan onderwijs.

Geld
Één op de vijf Marokkanen heeft een maandinkomen van minder dan 1930 dirham, minder dan het wettelijk minimumloon dus. Slechts 20% van de Marokkanen heeft een inkomen hoger dan 6050 dirham per maand (dat is ongeveer € 600 per maand). 41% van de Marokkanen heeft een bankrekening, en slechts 3% van hen heeft een spaarrekening. 70% van degenen die een bankrekening hebben, hebben ook minstens twee consumptieve kredieten. Één op de twee leningen is afgesloten door mensen met een inkomen dat lager is dan 4000 dirham, er zijn 7,1 miljoen bankpasje's in omloop.

Werk
één op de twee Marokkanen heeft de leeftijd om te werken. 11,5 miljoen Marokkanen van 15 jaar of ouder hebben een inkomen en werk. Daaronder zijn slechts 3 miljoen vrouwen. De private sector biedt werk aan negen van de 10 mensen in loondienst, de staat heeft 453.000 mensen in dienst. 40% van de Marokkanen werkt in de landbouw. De industrie biedt werk aan 20%, de tertiaire sector geeft werk aan ongeveer één op de drie Marokkanen. De werkloosheid bedraagt 10%, waaronder 18% hoger opgeleiden. Zes op de 10 werklozen zijn minimaal één jaar werkloos voordat zij een baan vinden. Kinderarbeid komt ook nog op vrij grote schaal voor: 147.000 kinderen onder de 15 jaar werken in Marokko.


De diaspora
De Marokkanen in het buitenland, dat zijn er meer dan 3 miljoen. 2,9 miljoen in Europa. Een derde van hen in Frankrijk daarna komen Spanje, Italië, België en Nederland. Ook Libië bood onderdak aan veel Marokkanen maar de meesten zijn dit jaar gerepatrieerd. Deze zomer verwachtte men in Marokko 2,5 miljoen Marokkanen uit het buitenland voor vakantie. De migranten maken daarmee 40% uit van alle toeristen. Naast hun reizen naar Marokko maken ze ook jaarlijks geld over naar Marokko. In 2010 was dat 54 miljard dirham, wat neerkomt op 18.000 dirham per Marokkaanse migrant per jaar.
wordt vervolgd