Ik was voor mijn vakantie in Indonesië, het grootste moslimland ter wereld. Via deze blog wil ik iets kwijt over mijn ervaringen in het Indonesische verkeer. Niet omdat u als (vaste?) bezoeker van mijn Marokkoblog daarin geïnteresseerd bent, maar omdat googelende potentiële bezoekers van Indonesië er iets aan zouden kunnen hebben.
Want zelf een auto rijden op Java is iets waar je even goed over na moet denken.
Autorijden in Indonesië
Aangezien ik in Marokko woon ben ik wel wat gewend qua verkeer. In Indonesië wilden we een stuk door Java rijden met een eigen gehuurde auto.
Dat bleek om meerdere redenen niet eenvoudig.
Ten eerste was het op het vliegveld van Jogyakarta niet eens mogelijk een auto zonder chauffeur te huren. Dat kon alleen in de stad.
Ten tweede is het verkeer op Java nogal chaotisch (en links rijdend). Het zijn vooral de vele miljoenen brommers die het verkeer zo onoverzichtelijk maken. Je wordt tegelijkertijd links en rechts ingehaald door brommertjes met soms wel zes(!) personen op één brommer.
En ten derde is de bewegwijzering ook niet ideaal. Dat kan overigens altijd nog slechter. Ook op Bali hebben we 2 dagen een auto gehuurd en op Bali staan de richtingaanwijzingsborden per definitie achter een boom of struik.
Maar met een kaart, een navigator die kan kaartlezen (zeer belangrijk) en een avontuurlijke instelling kom je er altijd.
Maar ook veel Indonesiërs verbaasden zich erover als ik zelf achter het stuur vandaan kroop. We kregen dan vragen als: no driver? No guide? Where is your driver?
Maar als u mij vraagt: raad je het aan om zelf te rijden op Java, dan antwoord ik: als je alleen het geregelde overgeorganiseerde Europese verkeer gewend bent is het een zware opgave.
Heb je ook nog eens geen ervaring met links rijden (en schakelen!), begin er dan niet aan. En vermoedelijk is het huren van een auto inclusief chauffeur niet eens heel veel duurder. Alleen ben je natuurlijk ook verantwoordelijk voor het onderdak en onderhoud van een chauffeur als je meerdere dagen op reis bent.
Wij wilden vooral onafhankelijk en samen zijn en kozen er daarom voor zelf te rijden.
Onze auto (een Toyota Avanza) kostte ons zo'n 32 euro per dag met onbeperkt kilometrage. Op Bali betaalden we 31 euro voor een vergelijkbare auto.
En of u zelf stuurt of een chauffeur meeneemt, reken erop dat je niet echt snelheid kunt maken op de Indonesische wegen. Het snelwegennet is beperkt. Doorgaande wegen zijn betrekkelijk smal en bijna volledig begrensd door huizen, winkeltjes en werkplaatsen in lintbebouwing. Combineer dat met de vele brommers en lichte motorfietsen en het resulteert in een situatie waarin je met moeite een gemiddelde van 40 kilometer per uur kunt halen. Houd daar dus rekening mee bij het plannen van uw reis.
De auto's in Indonesië zijn een verhaal apart. Heel veel speciale modellen die lokaal worden geproduceerd en die we in Europa niet eens kennen. Die Toyota Avanza is een ruime auto, een soort MPV met 6‑7 zitplaatsen. Maar met een heel lichte motor. Bij pakweg 65 km. schakelde ik al naar de vijfde versnelling, en zodra de weg flink begon te stijgen, hetgeen zeer vaak voorkwam, zat ik zo weer in de tweede versnelling, anders trok hij het niet. En dan zaten wij nog maar met zijn tweeën in die auto.
Binnenkort een paar foto's van Indonesië. Ik hoor namelijk regelmatig dat de bezoekers van mijn blog ook mijn foto's graag bekijken.
Voor de googelaars onder u plaats ik hier nog een paar steekwoorden voor de zoekmachine:
auto huren huur verhuur autohuur autoverhuur Java Indonesië
maandag, september 27, 2010
Abonneren op:
Posts (Atom)