zondag, november 06, 2011

Grote schapenslachting 2011

Het slachtfeest komt er weer aan. Maandag 7 november in Marokko. Als voorbereiding hierop kopen veel mensen een schaap dat zal worden geofferd op het feest.
Naar verwachting worden dit jaar weer 4 miljoen schapen geslacht.
In Rabat is er jaarlijks een grote schapenmarkt op een open plek bij de zee.
Aangezien het dit jaar flink regende op de dagen voor het feest was deze schapenmarkt een ware modderpoel geworden.

Overigens heb ik op dezelfde plek een aantal jaren geleden ook al eens foto's gemaakt en die op mijn blog geplaatst. Het commentaar was toen wat melig, ik zal me dit jaar beperken tot een zakelijke weergave ;-) (http://janhoogland.blogspot.com/2008_12_01_archive.html)

Het is makkerlijker vervoeren als de poten bijeen gebonden zijnZie hier de modderpoel.Schapenfokkers komen uit heel Marokko met vrachtwagens naar Rabat (en de andere grote steden) om hun schapen (vooral rammen zoals duidelijk zichtbaar is op deze foto) te verkopen.
Dit zijn duidelijk Berbers, vermoedelijk uit de Hoge Atlas.
Een paar weken geleden was ik nog in het hart van de Hoge Atlas en iemand vertelde dat hij schapen zou gaan verkopen in Casablanca of Rabat.De favoriete houding: verkoper houdt de ram bij de horens vast en het achterwerk van de ram (waar het vlees moet zitten) is duidelijk zichtbaar. Een potentiƫle koper keurt de ram door te voelen hoe vlezig of vet het beest is bij de liezen (schoft?).


En dan moet het zojuist aangeschafte beest nog thuis komen. bijvoorbeeld in de kofferbak van de auto. Er zijn jongens die tegen betaling van een paar dirham het schaap naar de auto brengen.Jong geleerd is oud gedaan. Deze jongen biedt samen met zijn vader(?) de rammen te koop aan.Wie niet zoveel geld te besteden heeft kan ook een geit slachten. Een geit is goedkoper dan een schaap. Deze geiten leven overigens nog maar ze liggen met de poten bij elkaar gebonden op het stro.Ook op de schapenmarkt wil men een glaasje muntthee kunnen drinken.Motorbakfietsen rijden af en aan door Rabat om schapen thuis te bezorgen.
Als het schaap niet wil lopen....Onmiskenbaar Berbers uit de Atlas.
Schaap wordt naar de auto gebracht.


Geen opmerkingen: