donderdag, februari 23, 2006

Hagel in Rabat

Gisteravond schreef ik nog dat je in Rabat in het zonnetje zou kunnen zitten terwijl het in Nederland zou hagelen. Nou vandaag was het misschien wel andersom. Flinke buien, soms met hagel en onweer.
Het is al sinds 4 dagen buiïg hier. Vanuit de trein zag ik akkers die gedeeltelijk blank stonden, net als bij ons na een aantal regenachtige dagen. De Marokkanen zijn daar heel blij mee want met elke regenbui zie je de economie bijna groeien. De economie van Marokko is sterk afhankelijk van de landbouw, die grotendeels niet geïrrigeerd is. En dus is de landbouw weer sterk afhankelijk van de hoeveelheid neerslag. 2006 belooft dus economisch een goed jaar te worden voor de Marokkanen. Dan moet je natuurlijk wel hopen dat andere rampspoed hen bespaard blijft (vogelgriep, sprinkhanenplagen, aardbevingen), want er is hier van alles mogelijk.
Als het regent en waait is het ook hier niet echt warm. Een graad of 12 denk ik. Het grote verschil met Nederland is alleen, dat de huizen in Marokko daar helemaal niet op gebouwd zijn. Het binnen houden van de warmte, hetgeen natuurlijk gelijkstaat aan het buiten houden van de kou, is hier geen prioriteit. De huizen zijn tochtig er is meestal geen verwarming, de mensen werken met electrische straalkacheltjes om het toch nog een beetje warm te krijgen. Of ze zitten met hun jas aan en een das om achter hun bureau.
Dat is nog niets om bij de inrichting van het NIMAR ook rekening mee te houden.

Geen opmerkingen: