woensdag, oktober 12, 2005

Plan voor instituut naar het ministerie gestuurd

Woensdag 12 oktober 2005

Gisteren de herziene versie van het businessplan NIMAR naar het ministerie van OC&W verzonden.

Van de voorzitter van het CvB vernomen dat in overleg met het ministerie het penvoerderschap is geregeld. De Radboud Universiteit Nijmegen wordt penvoerder van het NIMAR.

Vandaag kreeg ik een kopie van een interview met Mark Rutte in Transfer.

Die doet daar een paar heel concrete uitspraken over het instituut (onderwijssteunpunt) in Marokko:

Deze kantoren moeten bijdragen aan “begripsvorming” tussen de westerse en de moslimwereld.

Ook hoopt Rutte, door studenten uit landen als Turkije en Marokko naar Nederland te halen, meer Nederlandse allochtonen te stimuleren om óók naar het hoger onderwijs door te gaan.

Wat Rutte voor ogen heeft, is een hele keten van Nederlandse onderwijssteunpunten in het gebied ronde de Middellandse Zee. Hij somt op: “We zitten al in Cairo, we zitten in Damascus, en de ambitie is om ook in Turkije en Marokko iets te gaan opzetten.”

De nog op te zetten kantoren moeten informatie gaan verstrekken over het Nederlandse hoger onderwijs en studenten gaan werven om in ons land te komen studeren.

Daarnaast moeten de kantoren een rol gaan spelen in “de dialoog islam-christendom”.

Als alles volgens plan gaat, zal vooral het begrip van en voor het Marokkaanse deel van de moslimgemeenschap snel toenemen, want het NESO-achtige kantoor in Marokko moet al over een paar maanden open gaan. Zoals Rutte optimistisch aankondigt: “In 2006 draait het.”

Rutte zegt de precieze taken van de nieuw op te zetten onderwijssteunpunten vooraf niet al te veel te willen vastleggen. “Laten we eerst maar een beetje experimenteren en dan kijken hoe het uitpakt.”

Op de NIMAR-website staat een pdf-bestand van het gehele artikel.

Geen opmerkingen: