maandag, oktober 24, 2005

interview met Mark Rutte in Transfer

Kop: Rutte Maakt haast met steunpunt in Marokko.

 

[enkele fragmenten uit het interview]

Dat 'iets' in Turkije en Marokko moet "NESO‑achtige elementen" krijgen ‑ dat wil zeggen: de nog op te zetten kantoren moeten, net als de al bestaande NESO's, informatie gaan verstrekken over het Nederlandse hoger onderwijs en studenten gaan werven om in ons land te komen studeren. De Turken en Marokkanen die op die manier naar Nederland komen, moeten volgens Rutte onder meer "een inspirerende werking hebben op Turken en Marokkanen in Nederland; ze moeten hen stimuleren om ََk door te gaan naar het hoger onderwijs". Want dat is Ruttes ideaal: meer allochtonen die met succes het Nederlandse hoger onderwijs doorlopen.

Daarnaast moeten de kantoren ‑ dus toch ‑ een rol gaan spelen in de "dialoog islam‑christendom". Want hoewel de staatssecretaris zoals gezegd angstvallig uit de buurt blijft bij alles wat maar zou kْnnen leiden tot een stigmatiserende verwijzing naar moslimterrorisme, hij wil wel toegeven dat de verhoudingen ‑ ook die in Nederland ‑ gebaat zijn bij meer begrip tussen de westerse en de moslimwereld.

 

Als alles volgens plan gaat, zal vooral het begrip van en voor het Marokkaanse deel van de moslimgemeenschap snel toenemen, want het NESO‑achtige kantoor in Marokko moet al over een paar maanden open gaan. Zoals Rutte optimistisch aankondigt: "In 2006 draait het." In welke stad het kantoor wordt gevestigd, is evenwel nog niet duidelijk. "Er zijn contacten met de universiteit in Casablanca, maar het kan ook dat we in de hoofdstad Rabat gaan zitten, of in die andere stad, hoe heet die ook alweer, Tanger."

Rutte zegt de precieze taken van de nieuw op te zetten onderwijssteunpunten vooraf niet al te veel te willen vastleggen.

"Laten we eerst maar een beetje experimenteren en dan kijken hoe het uitpakt." Toch wil hij de zaken ook weer niet لl te experimenteel aanpakken. De suggestie van Transfer om de nieuwe kantoren bijvoorbeeld uit te rusten met een bibliotheek of een concertzaal, net zoals het Goethe‑Instituut en Maison Descartes, die respectievelijk de Duitsen en Franse cultuur in het buitenland bevorderen, gaat hem te ver.

 

 

Geen opmerkingen: