zondag, maart 05, 2006

Publiciteit

Deze week was er wederom wat publiciteit voor het NIMAR. Dat werd in gang gezet door ten eerste een artikel en interview in Trouw, geschreven door Julie van Traa, correspondente van Trouw in Casablanca.
Ten tweede is het persbericht verspreid over de start van het NIMAR.

Het is wel verrassend om te zien dat verschillende media vervolgens hun eigen interpretatie geven aan de (toekomstige) activiteiten van het NIMAR.
Doordat Trouw het nieuwsbericht en het interview gescheiden afdrukte, kwam er boven het interview een heel andere kop te staan: Niveau les Nederlands is nu onvoldoende. Daarmee wordt bedoeld het niveau van de lessen Nederlands die op dit moment op diverse plaatsen in Marokko gegeven worden.
Het klopt wel dat ik dat gezegd heb, maar het heeft betrekking op een van de taken van het NIMAR, en niet eens de belangrijkste taak. We willen iets doen aan de verbetering van de lessen Nederlands die nu al worden gegeven in Marokko. Bijvoorbeeld door te zorgen dat die lessen een goede voorbereiding vormen op het taalonderdeel van de inburgeringstoets. We gaan dus zeer uitdrukkelijk niet zelf lessen Nederlands geven voor de kandidaten van die toets.
En dan zie je dat zo'n kop ineens een heel ander accent legt, dat dan door andere media weer wordt overgenomen. Dat was vervolgens nog duidelijker te zien in een Franstalige samenvatting van een artikel dat in de Marokkaanse editie van Ash-Shark Al-Awsat was verschenen. Daarin lijkt het ineens alsof het NIMAR uitsluitend wordt opgericht voor het onderwijzen van Nederlands aan kandidaten voor een visum.

Voor de duidelijkheid nog een keer een opsomming van de hoofdtaken van het NIMAR:
- ondersteunen van het Nederlands Hoger Onderwijs (universitair en HBO)
- ondersteunen/faciliteren van Wetenschappelijk onderzoek in Marokko
- promotie van het Nederlandse Hoger Onderwijs (voorlichting aan Marokkaanse studenten die in NL willen gaan studeren).

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi,

Wil graag weten wat de mogelijkheden zijn om mee te werken. Ben HBO afgestudeerd. Van Marokkanse afkomst werk nu als jeugdhulpveerlening maar heb affiniteit methet onderwijs. Vooral ROC. Ben veeltalig.
Dus wat zijn de mogelijkheden.