zaterdag, december 01, 2007

Aanslag op het NIMAR, fictie of werkelijkheid?

Even leek het erop dat het NIMAR, na alle rampspoed van het afgelopen jaar (stroomstoot, brand door kortsluiting, auto bijna total loss), weer werd getroffen door een ramp.
Er liepen verdachte figuren rond het NIMAR. Dit waren duidelijk geen Marokkanen. De dames stonden zelfs hun chador te schikken in onze nieuwe spiegelende voordeur.





Opeens klonk er een kabaal in de straat, er scheurde een Jeep Grand Cherokee de hoek om met een kerel uit het raam hangend die een automtisch wapen naar buiten stak.



Was er een aanslag op ons instituut gepland? Razendsnel trokken mijn collega's (ik was zelf niet aanwezig) de Nederlandse vlag in. Misschien wat naïef, maar je kunt altijd proberen de terroristen om de tuin te leiden.
Het bleek hier om een klassieke achtervolging te gaan want een paar seconden later kwam er een tweede voertuig de straat in gereden. Helaas, de chauffeur verloor op de kruising de macht over het stuur en knalde tegen een paar geparkeerde auto's aan.



Toen barstte de hel pas echt los. Een man met petje op sprong tevoorschijn en begon te schieten op de zojuist gecrashte auto en de inzittenden.



De nog versufte chauffeur werd gelijk geliquideerd door de schutter. De bijrijder kon nog uit de auto springen, maar werd ook neergeknald.







De schutter sprong tussen de auto's door om te checken of de bijrijder inderdaad uitgeschakeld was.





Vervolgens pakte de schutter zijn GSM. "Mission accomplished" gaf hij door aan zijn opdrachtgevers. Een liquidatie op klaarlichte dag in het centrum van Rabat.

Fictie of werkelijkheid?
Geen paniek beste lezers, het is in Rabat absoluut geen wild west. De hoek van onze straat was twee weken geleden even veranderd in een filmset voor opnames van de nieuwste film met Leonardo Di Caprio. De film heet Body of Lies.
De NIMAR-staf was zo alert om de fotocamera te pakken en wat plaatjes te schieten van de set. De schutter met het petje op is Leonardo Di Caprio. Ik heb hem op de foto's nog even onherkenbaar gemaakt om problemen te voorkomen.
Dit vond dus plaats op zo'n 25 meter van het NIMAR. Het pand van het NIMAR is hier dus even niet herkenbaar aan het rood-wit-blauw want de vlag was op verzoek van de producer even binnengehaald. Het NIMAR is het pand aan de rechterkant van de straat, met afhangende planten bij de ramen op 1e en 2e etage, net naast het gele luifeltje.



Toen de producer bezwaar maakte tegen het feit dat Farid onze receptionist liep te fotograferen, heeft directeur Paolo gedreigd dat hij de vlag weer zou uitsteken. Toen was de rel over de foto's snel gesust.

1 opmerking:

Anoniem zei

Even was ik geschokt en in de veronderstelling dat dit echt was. Gelukkig is dit niet het geval! Maar mooi stukje werk van de undercover fotograaf van het NIMAR!